:: 
 Articole - Evenimente
Astazi incepe Festivalul de Animatie Anim’est
A doua editie a Festivalului de Animatie Anim’est incepe astazi la Bucures ...
Zmeura de Aur
Lindsay Lohan si Eddie Murphy au „castigat” premiile Zmeura de Aur p ...
«Happy Feet» conduce detasat in box office-ul de week-end
Filmul de desene animate „Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator“ ...
Alexandru Tocilescu, premiu pentru «Titanicul» teatrului romanesc
La Gala Premiilor UNITER, care a avut loc luni seara, în pavilionul multif ...
«Cum n-am ajuns la Oscar nici in 2007», in regia lui Puiu si Mitulescu
Pelicula româneasca „Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii“ ...
 Top & Box Office
Noutati DVD
Top 100 Filme
Box Office
 Cinema & TV
Cinema
Program TV
Top filme votate
1 . AFTER.LIFE
2 . MOONDANCE ALEXANDER
3 . ALICE`S HOUSE
4 . SKULDUGGERY PLEASANT
5 . SPRING BREAKDOWN
6 . HERBIE HANCOCK: POSSIBILITIES
7 . POSTER BOY
8 . INKHEART
9 . A LITTLE GAME
10 . HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS

Protest western fata de Legea teatrelor. Artistii si angajatii din institutiile de spectacole picheteaza astazi prefecturile din tara
 Categoria Evenimente 342 afisari
Protest western fata de Legea teatrelor. Artistii si angajatii din institutiile de spectacole picheteaza astazi prefecturile din tara, Evenimente,Stiri VIP,Noutati Vedete
Artistii si angajatii din institutiile de spectacole intentioneaza sa picheteze, astazi, sediile a 13 prefecturi din tara, protestand, astfel, fata de proiectul privind modul de aplicare a Legii teatrelor. In fata sediului Ministerului Culturii, sindicalistii planuiesc sa protesteze insotiti de cai, calareti western, cascadori si motociclete. Legea teatrelor ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie, daca va fi aprobata, astazi, de Guvern. Pentru ca schimbarile pe care legea le-ar institui presupun o noua grila de salarizare, cei mai multi dintre artisti, dar mai ales personalul administrativ, nu sunt de acord cu ea. Refuzul sindicatelor a fost catalogat de catre ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, drept un fapt “unic in lume” si a fost pus pe seama unor considerente de ordin politic.

Blocul National Sindical (BNS), artistii si salariatii din ramura culturala afiliati la Federatia Sindicatelor Artistilor Interpreti din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Institutiile de Spectacole (USIS) si Federatia Sindicatelor Bibliotecarilor din România (FSBR) vor protesta în principalele orase în care cele trei federatii au reprezentanti. Astazi, intre orele 14.30-16.30, grupuri de artisti si personal tehnic picheteaza sediile prefecturilor din Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Timisoara, Targu Mures si Ramnicu Valcea in semn de protest vizavi de normele Legii teatrelor. O astfel de actiune va avea loc si in fata sediului MCC din Capitala. Aici, sindicalistii vor fi insotiti de cai si calareti in costumatii western, cascadori si motociclete.

Adrian Iorgulescu: «Ii rugam cu bani»
Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 intra astazi  în sedinta de Guvern spre aprobare, a anuntat ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Este prima data cand Guvernul se ofera sa mareasca salariile artistilor, iar sindicatele se opun. “Romania este o tara atipica, cu siguranta. Ii rugam cu bani. Noi le spunem: va dam de doua, trei ori mai multi bani, iar sindicatele spun: noi nu vrem. Este o premiera mondiala!”, marturiseste indignat ministrul Iorgulescu. Noua Lege a teatrelor, care, daca va trece de toate aprobarile, va putea intra in vigoare de la 1 septembrie, presupune, pe langa o noua grila de salarizare, si “viziunea asupra unei stagiuni pe unul sau doi ani inainte”. Ministerul Culturii lucreaza la modificarile normelor Legii teatrelor de trei ani. “Actul artistic va fi platit diferit, este una dintre reglementari. Cel care-l joaca pe Hamlet timp de doua sau trei stagiuni va castiga mai mult decat cel care duce tava in «Hamlet». Este o chestiune logica. Este prima data cand ne aflam atat de aproape de normalitate, dar se pare ca sindicatele doresc ramanerea in comunism”, explica Iorgulescu. De asemenea, ministrul considera ca miscarea sindicatelor, refuzul lor, este influentata de chestiuni politice. “Nu este posibil, si nu am mai auzit sa se intample asta, ca in timp ce noi negociam cu sindicatele, acestea sa protestesteze in fata sediului PNL”. Se pare, insa, ca personalul administrativ si cel tehnic sunt cele care refuza schimbarile, pentru ca ei vor fi platiti mai prost. Noul cadru legislativ va permite angajatilor institutiilor de spectacole si concerte sa aiba, din acest an, salarii mai mari, indemnizatiile lor putând ajunge pâna la 4.200 de lei, fata de maximum 1.500 de lei, cât au în prezent, anuntau oficiali din minister in urma cu o luna. “In ceea ce priveste plata actorilor in conformitate cu rolul pe care-l fac, asta mi se pare logic. Munca in arta nu poate fi cuantificata la fel. O creatie de rol principal nu se poate compara cu una de rol secundar”, ne-a declarat actorul si directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru. Cat despre cunoasterea spectacolelor din stagiunile viitoare, acest lucru “este o aventura”, potrivit lui Caramitru. “Personal, am spus ca nu este posibil asta. Daca actorii au contracte pe perioada determinata si unul sau doi se imbolnavesc sau isi dau demisia, totul este compromis. In legea veche era trecuta o aberatie: contractul pe perioada nedeterminata putea fi transformat in «determinat» doar cu acordul partilor. Insa cine are acum contract pe perioada nedeterminata, nu-l poate pierde, decat daca se desfiinteaza institutia”, mai spune Caramitru.

Sindicatele cer MCC sa regândeasca legea
Actorul Emanuel Petran, lider al Sindicatului din Teatrul National Cluj si lider al Sindicatului Profesionistilor din Institutiile de Spectacol din Ardeal, ne-a declarat ca “aceste norme bat Codul Muncii si chiar Constitutia”. “Se spune ca un actor poate primi pana la 5.000 de lei salariul, dar in limita bugetului institutiei, iar bugetul nostru este... Ce facem? Ne furam palaria?”, spune Petran. O alta problema pe care o ridica acesta este faptul ca se da o putere prea mare unui singur om – directorul institutiei. “Problema teatrelor nu sunt actorii prosti, ci conducerea, care nu are cunostinte de management”, a conchis acesta. Leonard Paduret, presedintele Federatiei Sindicatelor Artistilor Interpreti din România, este de parere ca, daca proiectul va fi aprobat, artistii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretarile lor, încalcându-se Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. De asemenea, el critica si faptul ca proiectul impune artistilor contracte pe perioada determinata, modificând legislatia în vigoare, potrivit careia majoritatea contractelor sunt pe perioada nedeterminata. Potrivit lui Iorgulescu, proiectul a primit avizul ministerelor de resort tocmai pentru ca respectivele norme sunt “absolut în conformitate cu textul de lege”. Presedinte executiv al Federatiei Nationale “Alfa ART”, Cristian Prisecaru, spune ca atât Legea 353/2007 privind institutiile de spectacole, cât si normele de aplicare au fost publicate fara consultarea sindicatelor din domeniu, iar în forma actuala duc la desfiintarea teatrelor si la vinderea cladirilor în care functioneaza acestea, fiind “interese imobiliare la mijloc”. Astfel, sindicatul cere MCC sa regandeasca legea. Si actorii, si regizorii afiliati Cartel Alfa cer schimbarea normelor metodologice ale noii legi, despre care cred ca va avea ca efect disparitia teatrelor si a culturii teatrale din Romania.
P. M.
Sursa:www.gardianul.ro

Scrisa de Echipa MovieHouse
2008-08-27 12:17:09
  DVD-uri Recomandate - Cumpara OnLine
MIAMI VICE
Pret 39.90 RON
Casa de langa lac
Pret 49.90 RON
SPARGATORII DE NUNTI
Pret 49.90 RON
CARTITA
Pret 49.90 RON
 Alte articole din categoria Evenimente