:: 
 Articole - Evenimente
«No country for old men» din nou câstigator la avanpremiera Oscarurilor
Protagonistii filmului fratilor Joel si Ethan Coen „No country for old men ...
Lista completa a nominalizarilor la premiile Oscar 2007 Lista completa a nominalizarilor la premiile Oscar 2007
Academia Americana de Film a anunţat, marţi, lista nominalizaţilor la Premiil ...
Alexandru Tocilescu, premiu pentru «Titanicul» teatrului romanesc
La Gala Premiilor UNITER, care a avut loc luni seara, în pavilionul multif ...
Maddy, prima printesa Disney de culoare
Compania de productie cinematografica Walt Disney va lansa, în 2009, &bdqu ...
Inca sapte actori care vor juca in filmul lui Rob Zombie - Halloween Inca sapte actori care vor juca in filmul lui Rob Zombie - Halloween
Rob Zombie a anuntat inca sapte actori care care vor juca in urmatorul sau film ...
 Top & Box Office
Noutati DVD
Top 100 Filme
Box Office
 Cinema & TV
Cinema
Program TV
Top filme votate
1 . WAR DANCE
2 . Iberia
3 . FREAK OUT
4 . WITCH MOUNTAIN
5 . THE DEVIL'S MINER
6 . RAILS & TIES
7 . SKULDUGGERY PLEASANT
8 . ANTHONY ZIMMER
9 . INKHEART
10 . CSA: THE CONFEDERATE STATES OF AMERICA

And the GOPO goes to...
 Categoria Evenimente 433 afisari
And the GOPO goes to..., Evenimente,Stiri VIP,Noutati Vedete
Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) lanseaza, in luna martie, prima gala dedicata industriei de film din Romania, Premiile Gopo 2007.
 
Organizatorii doresc ca evenimentul sa fie anual si sa celebreze valorile cinematografiei romanesti. Prima editie va avea loc pe data de 26 martie, la Palatul Bragadiru, Sala Colosseum, si va fi transmisa, in direct, de TVR 1. APFR doreste sa aduca un omagiu marelui cineast Ion Popescu Gopo, la 50 de ani de la castigarea premiului Palm d’Or pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie, cu “Scurta istorie”.

Evenimentul a luat viata intr-un moment in care cinematografia romaneasca s-a impus puternic la nivel international, urmand modelul celebrelor gale europene din domeniul cinematografic ca BAFTA, Goya, Cesar.

3.000 de euro pentru premiul cel mare
Trofeul Gopo va fi intruchipat de omuletul cineastului, creatie a sculptorului Adrian Ilfoveanu. Pe langa trofeu, castigatorii vor primii si premii in bani: premiul cel mare, pentru Cel mai bun film, va primi 3.000 de euro, iar ceilalti castigatori, cate 1.000 de euro. Pentru alegerea nominalizarilor, APFR a luat in calcul filmele romanesti sau realizate in coproductie, cu participare majoritara romaneasca, care au avut premiera in decursul anului trecut, 1 ianuarie-31 decembrie 2006, si au rulat pe ecrane cel putin o saptamana. Pentru filmele de scurtmetraj si documentare, acestea trebuie sa fi avut un circuit festivalier.

Filmul european va fi la el acasa
In cadrul festivalului va exista si categoria Cel mai bun film european, pentru lungmetraj, unde sunt luate in considerare toate productiile europene distribuite in Romania, pe parcursul anului precedent.
Nominalizarile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu ales de APFR: Cristina Corciovescu (critic de film), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor), Andrei Cretulescu (critic de film) si Marius Stanescu (actor). Pentru categoria Cel mai bun film european, nominalizarile au fost facute de cinci critici de film, alesi de APFR: Magda Mihailescu, Anca Gradinariu, Alex Leo Serban, Andrei Gorzo si Andrei Cretulescu. Categoriile cel mai bun machiaj, coafura, pentru efecte speciale si animatie lipsesc de la premiile de anul acesta, pentru ca “deocamdata, in cinematografia romana nu s-au inregistrat rezultate notabile”, a spus Cristina Corciovescu, la conferinta de presa care a avut loc ieri.

Voturile vor fi foarte bine pazite
Pentru alegerea castigatorilor, peste 250 de persoane din industria cinematografica vor vota in secret, iar o agentie de marketing va tine evidenta voturilor. Rezultatele vor fi tinute secret pana in seara decernarii premiilor, asa cum se intampla si la marile gale, cum ar fi cea a premiilor Oscar. Pentru Premiul pentru intreaga activitate s-au facut mai multe sugestii, insa nu s-a decis inca personalitatea din industria cinematografica autohtona care il va primi. Premiatul va fi anuntat publicului inainte de 26 martie.

Cele mai importante nominalizari ale primei editii
Premiile Gopo de anul acesta vor fi decernate pentru 21 de categorii. Nominalizarile pentru fiecare categorie sunt in numar de patru, putand fi reduse pana la trei. Dintre cele mai importante: pentru Cel mai bun regizor au fost nominalizati: Catalin Mitulescu (foto), pentru „Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii“, Corneliu Porumboiu, pentru „A fost sau n-a fost?“, Radu Muntean, pentru „Hârtia va fi albastra“, si Ruxandra Zenide, pentru „Ryna“.
Ion Sapdaru si Teodor Corban au fost nominalizati la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru acelasi film, „A fost sau n-a fost?“, iar Valentin Popescu, pentru „Ryna“. Tot pentru „Ryna“ a fost nominalizata si Dorotheea Petre la categoria Cea mai buna actrita, alaturi de Ioana Barbu si Maria Popistasu, pentru acelasi film, „Legaturi bolnavicioase“.
La scurtmetraj au fost nominalizate filmele „Examen“, de Paul Negoescu, „Lampa cu caciula“, de Radu Jude, „Marilena de la P7“, de Cristian Nemescu, si „Vineri în jur de 11“, de Iulia Rugina.
Pentru Cel mai bun film european au fost nominalizate peliculele „Cache“, de Michael Haneke, „Volver“, de Pedro Almodovar, „L’Enfant“, de Luc Dardenne si Jean-Pierre Dardenne, si „Le Couperet“, de Costa-Gavras.
Patricia Marinescu
Sursa:www.gardianul.ro

Scrisa de Echipa MovieHouse
2007-03-01 11:56:07
  DVD-uri Recomandate - Cumpara OnLine
CARTITA
Pret 49.90 RON
Codul lui Da Vinci
Pret 49.90 RON
SALVATI BUFNITELE
Pret 49.90 RON
Memoriile unei Geishe
Pret 49.90 RON
 Alte articole din categoria Evenimente